Volvo grijs kenteken

De Volvo XC60 en de XC90 zijn er ook als Van, oftewel een Grijs Kenteken uitvoering, maar wat is dat nou precies, zo’n Van uitvoering? En wat zijn de voordelen van het rijden met een grijs kenteken voor mij als ondernemer?

Rijden in een bestelauto met een grijs kenteken zoals de Volvo XC60 Van en de XC90 Van, heeft een aantal voordelen. Zo is bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting lager, geldt er een BPM-vrijstelling en is er de Investeringsaftrek. Wanneer komt u hiervoor in aanmerking?

Grijs kenteken
Om een auto op grijs kenteken te kunnen zetten, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Een deel daarvan geldt voor de bestelauto, een ander deel voor uzelf als ondernemer.

DSC01578 (Small)

DSC01575 (Small)

DSC01572 (Small)

 

 

 

 

 

Wanneer is er spraken van een bestelauto?
De belastingdienst beschouwt een auto als bestelwagen als hij alleen bestemd is voor goederenvervoer of, anders gezegd, niet geschikt is voor privégebruik. Bovendien mag hij niet zwaarder zijn dan 3.500 kilogram. Komt hij boven dit gewicht uit, dan wordt hij beschouwd als vrachtauto.
Daarnaast worden er aan de inrichting bepaald eisen gesteld. In het algemeen geldt dat er een vaste, vlakke laadvloer moet zijn aangebracht over de hele breedte en lengte van de laadruimte, die bovendien niet over zitplaatsen mag beschikken. In het geval van een Volvo XC60 Van en XC90 Van komt dit neer op enkele aanpassingen. Er wordt een volledige tussenwand geplaatst met een vaste ruit die in het geval van een panoramisch schuif/kantel dak een aanpassing krijgt waardoor het dak en de bijbehorende jaloezie gewoon te gebruiken zijn. De tussenwand wordt zo geplaatst dat er voldoende ruimte overblijft om de stoel in de achterste stand te kunnen plaatsen wat het tot een van de ruimste grijs kenteken auto’s maakt in zijn klasse. De zitplaatsen achter worden verwijderd en de bestaande bagagevloer wordt doorgetrokken tot aan de scheidingswand zodat er een vlakke vloer ontstaat. Indien gewenst kunnen hier nog opbergvakken met aparte afsluitmogelijkheden gemaakt worden. De ruiten achter worden vervangen voor dichte panelen en de antenne wordt verlegd, aangezien deze in een zijruit verwerkt is.

Vrijstelling BPM
Wie een bestelauto koopt, hoeft sinds 1 januari 2007 de BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) niet langer voor te financieren. De teruggaafregeling is namelijk veranderd in een vrijstelling, die automatisch wordt verleend als u ondernemer bent voor de omzetbelasting. U hoeft hiervoor geen formulieren op te sturen, want de belastingdienst controleert dit zelf. Als niet aan de eis wordt voldaan, dan moet het BPM-bedrag alsnog binnen een maand worden voldaan.
Het autobedrijf berekent nog wel het BPM-bedrag en geeft dit door aan de Rijksdienst voor Wegverkeer, zodat het op het kentekenbewijs kan worden vermeld. Het BPM bedrag is namelijk van belang voor de fiscale bijtelling en voor de BPM-naheffing als u de bestelauto binnen vijf jaar na de eerste registratie niet meer voor uw onderneming gebruikt of aan een particulier doorverkoopt.

Motorrijtuigenbelasting: lager tarief voor ondernemers
Op het moment dat wij het kenteken op uw naam zetten, doet u tegelijkertijd aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. Voor ondernemers geldt een verlaagd tarief dat automatisch wordt toegepast. Om voor dit lagere ondernemerstarief in aanmerking te komen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldoen:
– U bent ondernemer voor de omzetbelasting en hebt een btw-nummer;
– De bestelauto staat op naam van uw bedrijf;
– De bestelauto wordt meer dan bijkomstig gebruikt, wat neerkomt op meer dan 10% van de verreden kilometers voor uw bedrijf.
In het geval van een Volvo XC60 Van komt de wegenbelasting op € 98 per kwartaal voor de provincie Overijssel in plaats van € 441 per kwartaal voor een personen uitvoering. De XC90 gaat van € 552 per kwartaal voor een personen uitvoering naar € 115 per kwartaal voor een bedrijfswagen.

Investeringsaftrek
Een bestelauto is – als er geen sprake is van operationele leasing – een bedrijfsinvestering en dus geldt de investeringsaftrek. Als u in een jaar meer dan € 2.300 (in 2016) investeert kunt u een deel daarvan aftrekken van de winst. Van belang is wel dat u de investeringsaftrek aanvraagt in het jaar waarin u de betalingsverplichting aangaat, ook als dit nog niet tot aftrek leidt. Als u het bedrijfsmiddel niet in het jaar van investering in gebruik neemt, dan kan een bepaald deel van de investeringsaftrek doorgeschoven worden naar een volgend tijdvak. De auto op grijs kenteken valt onder de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Als uw bedrijf onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband, dan moet u alle individuele investeringen bij elkaar optellen. Het percentage van de aftrek is dan gebaseerd op het gezamenlijke bedrag. De volgende tabel laat zien welk percentage u in het kader van de kleinschaligheidsaftrek kunt aftrekken van de winst:

Investering meer dan: Maar niet meer dan: Aftrek:
€ 2.300 0%
€ 2.300 € 56.024 28% van het investeringsbedrag
€ 56.024 € 103.748 € 15.687

(Klik HIER voor meer informatie)

Afschrijven
De auto moet op de balans worden gezet voor de aanschafprijs, exclusief BTW en de BPM. Daarna moet worden ingeschat hoe lang de auto mee gaat, hoe intensief het gebruik is en wat de restwaarde is. Het verschil tussen de aanschafprijs en de restwaarde wordt vervolgens afgeschreven in gelijke delen over de jaren dat de wagen wordt ingezet.
In een beperkt aantal gevallen is het mogelijk de afschrijving te versnellen door op basis van een vast percentage van de boekwaarde af te schrijven.

DSC01601 (Small) DSC01599 (Small) DSC01595 (Small) DSC01594 (Small) DSC01589 (Small) DSC01588 (Small)

MENU